فهرست مطالب

علوم رایانشی - سال دوم شماره 2 (پیاپی 5، تابستان 1396)

نشریه علوم رایانشی
سال دوم شماره 2 (پیاپی 5، تابستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/05/31
  • تعداد عناوین: 6
|
  • محمدرضا دهقانی تفتی، علیرضا خلیلیان، مجتبی وحیدی اصل* صفحات 3-23

    رواج و ضرورت استفاده از آزمون پس نمایی در مرحله نگهداری نرم افزار، منجر به تحقیقات گسترده و توسعه فنون متعددی شده است. اکنون به پاسخ دو سوال نیاز داریم: روند تحقیقاتی چگونه بوده و چطور باید ادامه یابد؟ فنون را چگونه با هم مقایسه کنیم و فن بهتر کدام است؟ این مقاله مهمترین دستاوردهای آزمون پس نمایی نرم افزار را در خلال سال های 2010 تا 2016 گزارش می نماید. هدف این است که ضمن روشن کردن مفاهیم، معیارهایی نیز معرفی گردد که زمینه ارزیابی و مقایسه فنون آزمون پس نمایی را به طور نظام یافته فراهم سازد. با تکیه بر نتایج بررسی ها، مهمترین دستاوردهای نظری و تجربی تحقیقات اخیر گزارش شده است.

  • زهره امینی خویی، علیرضا عبدالله پوری* صفحات 24-38

    با افزایش سریع تعداد کاربران اینترنت و ظهور برنامه های جدید، ترافیک اینترنت به شدت در حال رشد است. در نتیجه، شناسایی برنامه ها در شبکه به امر پیچیده ای تبدیل شده است. از طرف دیگر، طبقه بندی جریانها نقش مهمی در امنیت و مدیریت شبکه دارد. تکنیک های سنتی طبقه بندی ترافیک به بازرسی مستقیم بسته های جریان وابسته بودند. اخیرا، با توجه به محدودیت های روش های قبلی، از الگوریتم های یادگیری ماشین به منظور بهبود دقت طبقه بندی جریان های ترافیک، استفاده شده است. الگوریتم های یادگیری ماشین با استفاده از اطلاعات آماری جریان ها روی بسته ها، توانایی بالایی در طبقه بندی جریانهای ترافیک شبکه دارند. در این مقاله، ما تغییراتی را در الگوریتم جنگل تصادفی که جزء الگوریتم های با ناظراست، اعمال کرده و آن را جنگل تصادفی بهبودیافته نامگذاری کرده ایم. تغییرات داده شده به صورت انتخابهای پارامتری در رابطه با معیار مناسب برای ساخت درختان تصمیم و نحوه وزن دهی به درختان هنگام رای گیری می باشد. برای ارزیابی و مقایسه روش پیشنهادی از شش طبقه بند دیگر یادگیری ماشین شامل: الگوریتم شبکه عصبی چندلایه، ماشین بردار پشتیبان، درخت تصمیم C4.5، الگوریتم نزدیک ترین همسایه، بیز ساده و جنگل تصادفی ساده استفاده کرده ایم. نتایج آزمایشات بر روی مجموعه داده جریان های ترافیک واقعی UNIBS نشان می دهد که روش پیشنهادی عملکرد بهتری نسبت به سایر الگوریتم ها ارائه می دهد و میانگین دقت طبقه بندی روی همه برنامه ها به 75/98 درصد می رسد.

  • سیده مولود امینی*، دکتر سام جبه داری صفحات 39-48

    درحال حاضر شبکه های حسگر بی سیم در سطح وسیعی از کاربردها از قبیل نظامی، پزشکی، حمل ونقل، نظارت محیط زیست و غیره استفاده می شوند. در این شبکه ها تعادل در انرژی مصرفی گره های حسگر و افزایش طول عمر شبکه بسیار حائز اهمیت می باشند. در این مقاله با توجه به مزایای شش ضلعی ها، محیط شبکه های حسگر به صورت یک شش ضلعی کلی درنظرگرفته شده است، که بر مبنای شعاع شش ضلعی به چندین خوشه با اندازه مساوی تقسیم می شود. در این مدل با استفاده از الگوریتم خوشه بندی انرژی کارآمد مبتنی بر چند چاهک متحرک، یک مسیر حرکت از پیش تعیین شده برای چاهک های متحرک، در راستای شعاع شش ضلعی ارائه شده است و هر خوشه به خوبی توسط چاهک ها از دو مسیر متفاوت پوشش داده می شود. درنتیجه مشکل دورافتادن سرخوشه ها از چاهک ها و اولویت انتخاب گره های میانی هر خوشه برای سرخوشه شدن، که در مدل های پیشین به عنوان یک محدودیت در انتخاب سرخوشه مطرح شده است، برطرف می شود. با توجه به نتایج شبیه سازی ها مشاهده می شود، که مصرف انرژی کل در مدل پیشنهادی کاهش یافته است. در نتیجه این کاهش مصرف انرژی منجر به افزایش تعداد گره های فعال، افزایش متوسط انرژی باقیمانده و در نهایت افزایش طول عمر شبکه های حسگر بی سیم نسبت به مدل های پیشین می شود.

  • سمیه لطف محمدی، سیما عمادی* صفحات 49-63

    تا کنون راهکارهای زیادی برای ارتباطات بین سیستم های نرم افزاری مطرح گردیده که ترکیب سرویس ها یکی از این روش ها است. با توجه به رشد روز افزون و فراگیر معماری سرویس گرا و سیستم های تحت وب، انتخاب وب سرویس های مناسب و نحوه ترکیب آن ها مسئله ای حائز اهمیت است. با توجه به توانایی های عوامل هوشمند می توان از این عوامل در برآورده شدن نیازهای کنونی سیستم ها و افزایش سرعت، دقت،کیفیت و بازدهی آن ها استفاده نمود. به دلیل فراگیری سیستم های سرویس گرا و توانمندی عوامل هوشمند، مطالعه در مورد وب سرویس ها و ترکیب آن ها بر اساس عامل های هوشمند بسیار ضروری و مورد توجه است. روش های زیادی برای ترکیب وب سرویس ها ارائه شده است که تنوع در انتخاب، سرعت و مصرف حافظه را به ویژه در هنگام انفجار فضای حالت، در کنار هم لحاظ ننموده اند. نظر به اهمیت در دسترس پذیری و پاسخ گویی بدون وقفه در سیستم های تحت وب، ایجاد چندین ترکیب بهینه می تواند موثر واقع شود. بنابراین در این مقاله سعی بر آن گردیده است که روشی مناسب برای ترکیب سرویس های اتمیک بر مبنای عوامل همیار با لحاظ نمودن پارامتر کیفیت سرویس به کار گرفته شود. این روش با استفاده از الگوریتم Top-k و ساختار موازی آن می تواند چندین راه حل مناسب به دست آورد تا در مواقع لزوم از قابلیت جایگزینی این راه حل ها به جای بهترین ترکیب استفاده نماید. همچنین فیلتر نمودن داده ها قبل ازایجاد ترکیب در داده هایی با مقیاس بزرگ، مجموعه سرویس های انتخابی را کاهش می دهد. بنابراین نتایج حاصل از تحلیل و ارزیابی روش پیشنهادی، بهینه سازی مطلوبی در زمان اجرا و مصرف حافظه نمایان می سازد. رویکرد این تحقیق در تمامی موسسات و سازمان هایی که به ارائه خدمات خود از طریق وب سرویس می پردازند، بسیار موثر و کارآمد می باشد. بدیهی است استفاده از این روش می تواند با سرعت و کیفیت بهینه ای پاسخ لازم برای در خواست و پرس و جوی کاربر را فراهم نماید.

  • علیرضا خلیلیان علوم رایانشی، احمد براآنی دستجردی*، بهمن زمانی صفحات 64-83

    تعمیر خودکار برنامه ها حوزه جدیدی است و مطالعه های گسترده ای لازم دارد. از طرفی مقاله های بسیار جنبه هایی از آن را مورد بررسی قرار داده اند و فنون متعددی نیز طراحی شده است. شروع پژوهش در این حوزه نیاز به مرور مقاله های بسیار، و آشنایی با مفاهیم متعدد دارد. گام بعدی، ضرورت بررسی کارهای شاخص است تا محقق از دانش فعلی در این حوزه آگاهی یابد. مقاله حاضر نیازهای مطرح شده را برآورده می سازد. برای این منظور، ادبیات تعمیر خودکار برنامه ها با ارائه تعریف ها، مفاهیم و دسته بندی های موجود معرفی می شود. سپس 31 فن شاخص از کارهای موجود انتخاب شده و بررسی می شوند تا سیر تحقیقی و یافته ها روشن شود. برای کسب شناخت بهتر، روشی جهت ارزیابی فنون نیز ارائه شده است. با تکیه بر مرور ادبیات، درس هایی از روش های پیشین بیان می شوند که مبنایی برای برشمردن مشکلات موجود و نیاز تحقیقی آینده شوند. ارزش مقاله در اینست که شروع تحقیق در تعمیر خودکار را تسهیل و تسریع می کند و کمک می کند، محقق مسیر درست و مورد نیاز در کارهای آینده را پیدا کند.

  • راحیل رحیمی، هادی طباطبایی ملاذی*، محمود فضلعلی صفحات 84-96

    اینترنت اشیاء یک بستر ارتباطی جدید در جهت برقراری ارتباط بین اشیاء هوشمند می باشد. معرفی این بستر موجب شده است تا امکانات جدیدی برای حل مسائلی همچون تعیین مکان و ردیابی وسایل نقلیه در سطح یک شهر، منطقه یا کشور فراهم گردد. به عنوان مثال، یک شرکت ممکن است بخواهد به‏ طور مداوم وسایل نقلیه خود را ردیابی کند. در این مقاله راهکاری با نام DRVTS پیشنهاد شده است که تحت حمایت شبکه های همتا به همتا، وسایل نقلیه دارای برچسب RFID را با پروتکل های آدرس دهی اینترنت تلفیق نموده است. این راهکار مبتنی بر تکنولوژی RFID و شبکه همپوشانی Chord است. به این ترتیب به شبکه های RFID اجازه می دهد که بخشی از شبکه های قابل پذیرش تحت محیط اینترنت اشیاء باشند. ارائه یک زمان بلادرنگ برای ردیابی یک وسیله نقلیه و مقیاس پذیر بودن راهکار از نظر تعداد خودرو ها از مهمترین چالش هایی است که در این پژوهش به آن پرداخته شده است. از مزایای مهم این راهکار پائین بودن زمان تاخیر عملیات ردیابی یک وسیله نقلیه و بالا بودن میزان موفقیت درخواست ردیابی یک وسیله نقلیه تحت آزمایش مقیاس پذیری می باشد.